Daedalus

Voor uitleg over de opzet en organisatie van Platform Daedalus zie het menu onder Vereniging > Platform Daedalus.

Aanmelden
Het is prettig om bij de voorbereiding van de Daedalus-avonden een schatting van de opkomst te hebben. Daarom is het prettig als je je vooraf (vrijblijvend) aanmeldt via daedalus.leiden@gmail.com. Maar ook zonder aanmelding ben je van harte welkom en vergeet je het een keer om je aan of af te melden, dan is dat geen ramp.

Programma 2017-2018

Donderdag 14 september 2017: Workshop Spectraalanalyse, workshopleider: Dominique Petit.
Spectraalanalyse is misschien wel het meest belangrijke stuk gereedschap van de sterrenkundige. Veel van onze sterrenkundige kennis hebben we verkregen dankzij de spectraalanalyse. En als je regelmatig onze lezingen bijwoont, weet je dat dat nog steeds voor veel nieuwe kennis geldt. Wil je tijdens de lezingen het betoog van een spreker over spectra of spectraallijnen goed kunnen volgen dan is deze workshop iets voor jou. Maar ook als je alles nog eens een keer goed op een rijtje gezet wil hebben ben je van harte welkom.

Donderdag 12 oktober 2017: Workshop Fotometrie, workshopleiders: Wim Nobel / Sander van der Wal.
Wim en Sander gaan allebei verschillende fotometrische projecten starten. Fotometrie is de techniek die meet hoeveel licht (ev. in verschillende kleuren) bepaalde objecten uitzenden. Uit de zo verkregen gegevens vallen belangrijke conclusies te trekken. Wil je weten hoe dat gaat en wat Wim en Sander willen gaan meten: dan ben je van harte welkom op deze workshop. Naast de inhoudelijke behandeling van onderwerp zal ook interesse gepeild worden. Heb je zin om verder mee te doen: na afloop kun je je bij hen opgeven.

Donderdag 9 november 2017: Workshop Astrochemie/biologie, workshopleider: Lennart van Sluijs.
Op onze speurtocht naar ander leven in het heelal weten we inmiddels veel meer over de condities waaronder leven – wat is dat eigenlijk?- mogelijk is en hebben we ontdekt dat in de interstellaire ruimte ook al tamelijk complexe organische moleculen gevormd kunnen worden. Maak kennis met deze bijzondere, tamelijk nieuwe takken van de sterrenkunde.

Donderdag 14 december 2017: Workshop Sterevolutie, met oefeningen, workshopleider: Bert Cornelissen.
Vorig seizoen is in workshop en cursus veel aandacht besteed aan sterevolutie. Bert hield daar nog een aantal interessante oefeningen aan over. Met enkele korte opfrissertjes tussendoor kun je deze avond daarom eindelijk zelf aan de slag.

Donderdag 11 januari 2018: Workshop Ons Melkwegstelsel, workshopleider: Isabel van Vledder.
Melkwegstelsels zijn de grote bouwstenen van het heelal. Ons eigen melkwegstelsel kennen we het best. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van ons melkwegstelsel en hoe zijn we die te weten gekomen?

Donderdag 8 februari 2018: Workshop Coördinatensystemen, workshopleider: Wim Nobel.
Azimut, Rechte Klimming, Galactische breedte…. Sterrenkundige gebruiken voor de niet ingewijde cryptische termen en een variëteit aan coördinatensystemen om posities aan de hemel te beschrijven. Wat die begrippen betekenen en waarom zoveel verschillende coördinatensystemen toch de moeite waard zijn om te gebruiken is na deze avond een open boek voor je.

Donderdag 8 maart 2018: Workshop De wetten van Kepler, Huygens en Newton, workshopleider Johan van Kuilenburg.
De opkomst van de moderne wetenschap aan het eind van de middeleeuwen kan goed geïllustreerd worden aan de hand van de ontwikkeling van de wet van de zwaartekracht zoals die uiteindelijk door Newton is opgesteld. Tijdens deze workshop zal je zelf die enorme stappen vooruit ook weer zetten.

Donderdag 5 april 2018: Workshop De Kosmische Ladder I, workshopleider: Lambert Swaans.
Hoe is de Sterrenkunde in staat geweest afstanden te meten tot objecten waar we millennia lang niet bij konden komen (en bij de meeste zullen we waarschijnlijk ook nooit komen). Een aantal methodes laten we de revue passeren waardoor je een goed idee krijgt hoe sterrenkundigen dat kunstje geflikt hebben en zelfs hoe ze denken te weten hoe groot het (waarneembare) heelal is. Gaat over kwalitatieve aspecten en met kleine oefeningen.

Donderdag 17 mei 2018: Presentatieavond door deelnemers en programmaplanning voor volgende jaar.
De diverse groepjes Doeners en Denkers zullen op deze avond hun (tussen)resultaten presenteren en verder gaan we wat vertellen over de ideeën voor het nieuwe seizoen.

Donderdag 7 juni 2018: Workshop De Kosmische Ladder II, workshopleider: Lambert Swaans.
Voor al degenen die niet bang zijn voor wat rekenwerk gaan we wat dieper in op enkele methodes om afstanden te bepalen en gaan we zelf aan de slag. Daarna heb je weer een hele zomer de tijd om bij te komen. Nu de kwantitatieve aspecten en enig rekenwerk.

VRAAG: Waarover zouden we in een volgend seizoen een workshop moeten organiseren? Is er behoefte aan een cursus? Geef uw reactie door via het
formulier.